Wie geef jij een slimme speaker?

Via ANBO en SeniorWeb maakt Project Zilver tienduizend ouderen blij met een slimme speaker, zodat zij kennis kunnen maken met spraaktechnologie. Dat helpt om de buitenwereld binnen te halen in deze lastige tijd waarin veel ouderen – ondanks de versoepelingen – aan huis zijn gekluisterd en weinig bezoek ontvangen.

Wie geef jij een slimme speaker? Gratis voor 65+. (formulier op anbo.nl)

Onderstaande Installatiegids en Tipgids helpen je bij de installatie van je slimme speaker en laten je zien wat je er allemaal mee kan.
Download, print en veel plezier:

Installatiegids (PDF versie 11 mei 2020)

Tipgids (PDF versie 11 mei 2020)

Enkele veel gestelde vragen

 

Wat is een slimme speaker?

Een slimme speaker is een losstaand apparaat dat je aansluit op je Wifi netwerk en dat zowel een speaker als microfoon bevat. Zo heb je in je huis een aanspreekbare assistent. De meestgebruikte services zijn muziek afspelen, de radio aanzetten, het weerbericht luisteren, (keuken)wekkers instellen en het bedienen van slimme lampen. Dit alles doe je door commando’s te geven met je stem, zonder op je telefoon of computer iets in te tikken. 

Waarom deze actie?

Door de corona crisis missen veel ouderen het contact met hun familie, vrienden en bekenden. Om te zorgen dat deze groep in contact blijft met andere mensen, willen we hen kosteloos een slimme speaker van Google aanbieden. Doordat je met de Google Nest Mini kunt bellen via Google Duo, muziek of radio kunt luisteren, spelletjes kunt doen en nieuws en informatie kunt opzoeken, versterkt de slimme speaker een gevoel van verbondenheid en voelen mensen zich minder alleen. 

Waarom een Google speaker?

In Nederland zijn speakers met de Google Assistent de enige Nederlandssprekende speakers op de markt. Google Nest is een officiële sponsor van deze actie, maar Project Zilver is platform-agnostisch. Zodra een andere aanbieder zich aandient kan daarmee een samenwerking ontstaan. 

Kan ik meer dan 1 speaker bestellen?

Je kan per persoon maximaal 1 speaker bestellen. 

Voor wie is deze actie bedoeld?

Deze actie is bedoeld voor mensen van 60 jaar en ouder. Gaat het om een uitzondering, zoals iemand die slechtziend is? Neem contact met ons op via projectzilver.com/contact

Hoe zit het met privacy?

Op policies.google.com/privacy legt Google goed uit hoe de privacy geregeld is. Voor de slimme speaker wordt het hier uitgebreid uitgelegd. We raden je aan dit goed door te nemen. In de Google Home app geef je bij installatie akkoord op de hierboven genoemde privacy voorwaarden van Google. 

Hoe werkt zo’n speaker?

Zodra je “Hey Google” zegt, begint de slimme speaker met luisteren. Dat houdt in dat jouw spraak wordt omgezet naar een audiofragment. Dit fragment wordt omgezet in een opdracht en verwerkt door Google. Als je een aparte service aanspreekt (zoals Albert Heijn of NS), wordt de opdracht ook door deze partij verwerkt. Vervolgens krijg je een reactie of antwoord op je vraag. 

Slaat de speaker mijn informatie op?

De optie dat je meewerkt aan de kwaliteitsverbetering van Google en dat je toestaat dat je spraak door partijen wordt bekeken, staat standaard uit. Heb je deze optie aan staan, dan wordt gemiddeld 0.02% van jouw audiofragmenten anoniem geanalyseerd door een team van experts. Deze fragmenten worden niet gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties. 

Wat is Project Zilver?

Project Zilver is opgericht om te onderzoeken hoe voice services ouderen het beste kunnen helpen in hun dagelijks leven, op een niet-stigmatiserende manier. Dan willen we bereiken door middel van onderzoek en expertise. Wij geloven dat de kracht van spraaktechnologie oudere gebruikers meer gemak, zelfstandigheid en plezier biedt. 

Project Zilver is een samenwerking van ANBO, Google Nederland, innovatielab Novum van de SVB, Achmea en initiatiefnemer Maarten Lens-FitzGerald. Iedere deelnemer draagt bij vanuit de intentie om iets te bereiken voor en met ouderen: belangeloze innovatie en daadkracht met impact. 

Op www.projectzilver.com is te lezen wat het consortium gerealiseerd heeft. De basis voor alle activiteiten en samenwerkingen zijn de zes Project Zilver actiepunten, geformuleerd op basis van onderzoeksuitkomsten. 

  1. Installatiehulp: Toegang, installatie en gebruik van smart speakers en voice services moet net zo makkelijk zijn als radio luisteren.
  1. Informatie: Digitale dienstverlening van instanties zoals de gemeente, de bank en verzekeringen moet voor iedereen makkelijk toegankelijk zijn.
  1. Zorg: Voice biedt een niet-stigmatiserend alternatief voor het personenalarm, waarmee gebruikers makkelijk om hulp kunnen vragen in noodsituaties.
  1. Gemak: Voice biedt ondersteuning bij taken als medicijnherinneringen, agenda afspraken en reistijden, en maakt daarmee het dagelijks leven iets prettiger.
  2. Sociaal: Voice maakt het in contact komen met anderen makkelijker. Daarmee vergroot voice het gevoel van gezelschap en community en kan het eenzaamheid tegengaan.
  3. Vermaak: Voice biedt muziek, luisterboeken, podcasts en spelletjes aan in een vorm die aansluit bij de wensen van de oudere generatie.

 

Project Zilver is een initiatief van de volgende partijen: